با توجه به قیمت های بالایی که لوازم برقی خانگی دارند، یکی از بدترین اتفاقاتی که می تواند برای هر کسی بیفتد سوختن لوازم برقی است. سوختن لوازمی مانند یخچال، لباسشویی، ظرفشویی یا تلویزیون به دلیل ضرورتی که در زندگی روزمره دارند اصلا اتفاق خوشایندی نیست. اما دلیل خرابی وسایل برقی چیست و چه مواردی موجب سوختن این لوازم خانگی می شوند؟ از آنجایی که این وسایل به صورت مداوم استفاده می شوند خطر خرابی برای همه آنها وجود دارد.
از طرفی هر وسیله ای یک طول عمر مشخص دارد و طبیعتا بعد از یک دوره مشخص از کار می افتد یا دچار مشکلاتی می شود. با این حال برخی عوامل موجب خرابی زودتر این وسایل می شوند. بنابراین می توان با شناختن این عوامل، از راهکارها و ترفندهایی جهت جلوگیری از سوختن لوازم خانگی استفاده کرد. در این مقاله با ما همراه باشید تا بعد از بررسی دلایل سوختن لوازم برقی، با روش ها و ترفندهای جلوگیری از سوختن این وسایل آشنا شویم.
دلایل سوختن لوازم برقی چیست؟
سوختن لوازم برقی معمولا به یک باره اتفاق نمی افتد و این وسایل معمولا قبل از سوختن و از کار افتادن کامل یک دوره را پشت سر می گذارند و یک سری نشانه ها دارند. برای مثال تلویزیون ها قبل از سوختن سوسو می زنند یا نور صفحه کم می شود. یخچال ها سرد نمی کنند یا لباسشویی ها صدای غیر معمولی می دهند. تمام این موارد یا بر اثر استفاده نادرست بروز می کند یا به دلیل استهلاک دستگاه. با این حال اصلی ترین علت معمولا نوسانات برقی و کم و زیاد شدن ولتاژ است.
کم و زیاد شدن دائم برق مهمترین عامل سوختن لوازم برقی است. نصب نادرست وسایل دلیل دیگر خرابی آنهاست. آب خوردگی و نفوذ رطوبت، خصوصا در وسایلی مانند تلویزیون ها عامل مهم سوختن این دستگاه هاست. دلایل مکانیکی عامل مهم دیگری است که می توان به آن اشاره کرد.
منظور از دلایل مکانیکی سرویس نشدن دستگاه ها، خشک شدن قطعات و استحکاک بالای مکانیکی آنهاست. ضعف عایقی، ضربه و فشارهای فیزیکی به دستگاه ها، نگهداری برخی از وسایل در دمای نامناسب، استفاده نکردن از محافظ برای وسایل برقی، خرابی قطعات داخلی و بی توجهی به تعمیر و تعویض به موقع آنها و چندین دلیل ریز و درشت دیگر همگی می توانند از مهمترین دلایل خرابی لوازم برقی باشند.
ترفندهای جلوگیری از سوختن وسایل خانگی
روش و راه حلی که می توان با استفاده از آن از سوختن لوازم برقی جلوگیری کرد بسته به نوع وسیله و تاثیرگذارترین عامل در سوختن آن وسیله می تواند متفاوت باشد. با این حال یک سری ترفندهای کلی وجود دارند که رعایت شان می تواند برای حفظ سلامت اکثر وسایل برقی خانگی کارایی داشته باشد. در ادامه به بررسی برخی از آنها می پردازیم.
از یک محافظ برق استاندارد استفاده کنید
از آنجایی که نوسانات برقی و کم و زیاد شدن ولتاژ ورودی به این وسایل مهمترین عامل سوختن لوازم برقی است، در درجه اول باید برای هر یک از این دستگاه یک محافظ برق استاندارد تهیه کنید. می توانید یک محافظ کلی روی برق ورودی خانه نصب کنید و سپس برای هر دستگاهی نیز از یک محافظ کمک بگیرید. در نظر داشته باشید که خرید یک محافظ استاندارد تنها می تواند دستگاه را از نوسانات برقی حفظ کند.
برای هر دستگاهی باید محافظ مخصوص خود آن دستگاه را خریداری کنید، چرا که برای مثال محافظ مناسب و استاندارد یک یخچال با محافظی که باید برای یک تلویزیون بخرید فرق دارد. هر یک از این محافظ ها بر اساس استانداردهای ولتاژی لوازم برقی ساخته شده اند تا بتوانند در صورت بروز کوچک ترین کم و زیادی در جریان برق، مانع آسیب رسیدن به وسایل برقی شوند.
از نصب درست دستگاه ها مطمئن شوید
برخی از لوازم برقی مانند یخچال های ساید، لباسشویی های اتوماتیک یا ماشین ظرفشویی و … به نصب و راه اندازی نیاز دارند. این کاری است که باید حتما توسط یک کارشناس ماهر و با تجربه انجام شود تا فرایند نصب دستگاه درست و اصولی انجام شود.
نصب نادرست می تواند خود یکی از عوامل اصلی خرابی و سوختن لوازم برقی باشد. اگر از نصب درست دستگاه مطمئن نیستید بهتر است از یک مرکز تخصصی معتبر بخواهید تا تکنسین های خود را برای بررسی و سرویس دستگاه بفرستند.
جلوگیری از ضربه و آسیب های فیزیکی
بسته به نوع وسیله همیشه آسیب های فیزیکی می تواند عامل مهم خرابی بسیاری از لوازم برقی باشد. زمین خوردن، پرت شدن اشیا به سمت دستگاه یا مواردی از این دست می تواند دلیل سوختن لوازم برقی خصوصا لوازم صوتی و تصویری باشند. ضربه و آسیب های فیزیکی اصلی ترین دلیل تعمیر پنل تلویزیون است. بنابراین سعی کنید وسایل را در جایی قرار دهید که حداقل ریسک وارد شدن ضربه یا افتادن شان وجود داشته باشد.
وسایل را در جای گرم و مرطوب نگه ندارید
رطوبت و گرمای زیاد دو عامل دیگری هستند که می توانند موجب سوختن لوازم برقی شوند. وسایلی مانند تلویزیون بر اثر گرمای زیاد و داغ شدن یا ورود آب و رطوبت ممکن است بسوزند. یخچال و فریزر نیز جزو وسایلی است که نباید آنها را در جای بسیار گرم نگه داشت. کولرها و اسپیلت ها نیز معمولا نسبت به رطوبت و هوای شرجی بالا بسیار حساس اند. در نتیجه به مکانی که وسایل خود را در آنجا نگه می دارید دقت کافی داشته باشید.
به صورت دوره ای و منظم لوازم برقی را بررسی کنید
وسایل برقی مانند هر دستگاه و وسیله دیگری برای سالم ماندن و کارکرد درست به تعمیر و نگهداری مداوم نیاز دارند. شما باید وسایل خود را بسته به نوع شان دائما بررسی و چک کنید و مطمئن شوید که مشکلی ندارند. برای مثال اتصالات و کابل های دستگاه ها را چک کنید و مطمئن شوید که پوسیده و خراب نیستند. پریزها و فیوزها را چک کنید و مطمئن شوید که فرسوده نباشند. اگر هر دستگاهی صدای غیر معمولی دارد یا عملکرد آن مانند همیشه نیست، حتما مشکل را به موقع پیگیری کنید تا از سوختن لوازم برقی مورد نظر پیشگیری نمایید.
برای مثال اگر نور تلویزیون شما کم شده، صفحه تاریک است یا تصویر کیفیت و رنگ همیشگی را ندارد، حتما از یک تکنسین برای عیب یابی و تعمیر تلویزیون کمک بگیرید. یا در خصوص لباسشویی و ظرفشویی اگر صدای غیر معمولی دارند، نشتی آب از آنها دیده شد یا ارور می دهند، حتما قبل از خرابی لوازم برقی تان از یک تعمیرکار برای بررسی و عیب یابی دستگاه کمک بگیرید.
از نکات اصولی استفاده از دستگاه غافل نشوید
جدای از نکاتی که در بالا به صورت عمومی برای کار با دستگاه ها برای جلوگیری از سوختن لوازم برقی به آنها اشاره شد، هر دستگاه و وسیله یک دفترچه راهنما دارد که در آن در خصوص نحوه استفاده صحیح، شست و شو و نگهداری، نکات کار با دستگاه، نحوه سرویس و نصب آن و مواردی از این دست اطلاعاتی ارائه شده است.
برای مثال در خصوص یک دستگاه چند منظوره خردکن در دفترچه راهنما در مورد میزان و نوع موادی که باید در دستگاه بریزید نکاتی گفته شده است. در مورد لباسشویی و ظرفشویی نیز در خصوص نحوه استفاده و تنظیماتی که باید در دستگاه اعمال شود نکاتی ذکر شده که باید به آنها توجه کرد. بنابراین بسته به نوع وسیله حتما به شرایط استفاده و نگهداری اصولی هر دستگاه که در دفترچه راهنما ذکر شده، توجه کنید.
وسایل را به صورت منظم سرویس کنید
برخی وسایل برقی به سرویس شدن دوره ای نیاز دارند تا مشکلی در خصوص سایر قطعات اصلی آنها به وجود نیاید. برای مثال در مورد یخچال های ساید تعویض فیلترها یا سرویس کمپرسور ضرورت دارد. در مورد لباسشویی ممکن است به جرم گیری ماشین لباسشویی به صورت دوره ای نیاز باشد. برخی دستگاه ها به تمیز شدن منظم و دائمی احتیاج دارند. انجام ندادن این موارد به مرور می تواند خود عامل خرابی و سوختن لوازم برقی مورد نظر باشد.
کار تعمیرات و تعویض قطعات را به هر کسی نسپارید
در نهایت ممکن است هر وسیله ای دچار مشکل شود و به دلیل خرابی لوازم برقی به تعمیرات این دستگاه ها یا حتی تعویض برخی قطعات نیاز باشد. گاهی اوقات یک مشکل ساده به دلیل بی تجربگی و نداشتن مهارت کافی تعمیرکار، به یک خرابی بزرگ و در نهایت سوختن لوازم برقی منجر می شود.
تعمیرات غیر اصولی، نصب و راه اندازی های نادرست، تعویض اشتباه قطعات و خصوصا استفاده از قطعات بی کیفیت به خودی خود از مهمترین دلایل خرابی لوازم خانگی است. بنابراین همیشه برای تعمیرات دستگاه های خود به مراکز تعمیراتی دارای اعتبار و تجربه بالا مراجعه کنید.